Dannebrog
Siden 1500-tallet har sagnet om Dannebrog været sat i forbindelse med slaget ved Lyndanise i Estland den 15. juni 1219 (Valdemarsdag), hvor danskerne vandt herredømmet over det nordlige Estland. Legenden beretter, at esterne overfaldt den danske lejr, selvom disse ellers tidligere havde givet udtryk for at ville underkaste sig danskerne og lade sig kristne.
Danskerne var hårdt pressede, og kun fordi ærkebisp Anders Sunesen rakte sine hænder i bøn mod himlen, kunne et nederlag i første omgang forhindres. Til sidst var ærkebispen dog så udmattet, at han ikke kunne holde armene oppe længere, og det så ud til, at esterne ville besejre Valdemar Sejrs hær. I dette øjeblik skal et rødt korsbanner være faldet fra himlen og have givet danskerne sejren.
Dannebrog har været i almindeligt brug siden senmiddelalderen og frem.
I mange år var Dannebrog kongens og statsmagtens flag, og i 1833 kom der et direkte forbud mod privat brug af Dannebrog. I forbindelse med Treårskrigen 1848-51 flagede befolkningen imidlertid med Dannebrog i udstrakt grad og i 1854 blev forbuddet ophævet.
Flaget bruges den dag i dag af hele befolkningen i en grad, som kun findes få andre steder i Verden; både ved festlige, sørgelige og officielle lejligheder.
Hendes Majestæt Dronningens besøg i Tallinn på 800-årsjubilæet for Dannebrog
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II af Danmark besøgte Tallinn med Kongeskibet Dannebrog den 15.-16. juni 2019, ledsaget af udenrigsministeren, for at deltage i fejringen af 800-årsjubilæet for Dannebrog, 800-årsjubilæet for Tallinns grundlæggelse, 100-årsjubilæet for Republikken Estland og 135-årsjubilæet for det estiske flag. Denne gensidige fejring af flag, venskab og tæt samarbejde blev besøgt af minimum 1.500 tilrejsende danskere. Utallige estere tog også del i festfejringen med danske og estiske flag i hænderne, flag der sås på gader og stræder rundt om i Tallinn, som på estisk betyder ”Danskernes By”. Der var live-transmissioner på TV i både Danmark og Estland i løbet af begge dage. Det estiske TV ERR havde også en hel ’dansk uge’ som optakt til besøget.
Fejringen indbefattede bl.a. følgende højdepunkter:
- Hendes Majestæt Dronningens indsejling og officielle velkomst, hvorunder faldskærmsudspringere (fra dansk side Jægerkorpset) sprang ud med Dannebrog og det estiske flag. Fire Marinehjemmeværnsfartøjer hilste Kongeskibet Dannebrog ved indsejlingen.
- Møde på Præsident Kersti Kaljulaids kontor.
- Åbning af Statens Museum for Kunsts store udstilling ”Dannebrog – Flaget der faldt fra himlen. Dansk guldalder” på Kadriorg Kunstmuseum med bl.a. C.A. Lorentzens berømte maleri af begivenheden samt værker af Eckersberg, Købke, Dahl, Jerichau-Baumann og Abildgaard.
- Kranselægning ved frihedsmonumentet og deltagelse i offentlig familiedag med koncerter, børneområde, “Food Street” og ni telte, herunder dansk militær og hjemmeværn, på Frihedspladsen med over 2.000 estere og danskere, der flagede med begge landes flag.
- Åbning af udstillingen ”Dannebrog og Estland 1219-2019” fra Fredensborg Slot på fæstningsmuseet Kiek in de Kök.
- Overrækkelse af to postdoc-stipendier til forskningsprojektet “HM Queen Margrethe II’s Distinguished Research Project on the Danish-Estonian Common History” til estiske Mihkel Mäesalu og danske Stefan Pajung. Ved den festlige anledning blev Carlsberg laboratoriums øl ”Dannebrog Brew 1219-2019”, brygget i samarbejde mellem Saku-bryggeriet i Estland og Husbryggeriet Jacobsen i Carlsbergbyen, serveret.
- Indvielse af Den Danske Dronnings Rosenhave med 800 rød-hvide roser og otte Københavnerbænke delvist finansieret af Danmarkssamfundet og handelskammeret samt navnlig Tallinn By.
- Besøg og flagoverrækkelse i Den Danske Konges Have.
- Gallakoncert ”Estland 100 og Dannebrog 800” i Estlands koncertsal af danske Concerto Copenhagen og det estiske Philharmoniske Kammerkor med gæstedeltagelse af den største nulevende klassiske komponist Arvo Pärt.
- Gallamiddag til ære for Hendes Majestæt Dronningen på Arvo Pärt Centeret.
- Estisk-dansk gudstjeneste i Tallinns Domkirke. Udstillingen af messehagel udført af HM Dronningen.
- Afskedsreception på Kongeskibet Dannebrog.